Witalabostäder
Huvudmeny
Lyssna

Witalabostäder höjer hyran med 4,55 procent

Witalabostäder AB och Hyresgästföreningen har kommit överens om nya hyror för 2023. Överenskommelsen innebär en genomsnittlig höjning med 45 kronor per kvadratmeter vilket motsvarar 4,55 procent. Höjningen gäller från den 1 januari 2023.

Området Smörsoppen

För en hyresgäst med en normalstor trea (77 kvadratmeter) hos Witalabostäder innebär det en höjning med ungefär 300 kronor per månad.

– Det har varit en utmaning att förhandla i ett läge med snabba och kraftigt ökande kostnader som påverkar oss alla, både våra hyresgäster och oss som bolag. Utgångsläget har varit tuffare än på många år, säger Patrik Styrbjörn, vd på Witalabostäder.

För att hyresgästerna inte ska få för stor kostnad vid ett tillfälle så slås den retroaktiva hyreshöjningen för januari till april ut över fyra månader, maj till augusti.

Ny förhandlingsmodell

Nytt för i år är att Hyresgästföreningen, Fastighetsägarföreningen och Sveriges Allmännytta har gjort en överenskommelse om nya förutsättningar för årshyresförhandlingarna vilket bland annat innebär att hyrorna ska förhandlas utifrån kostnadsutvecklingen de tre senaste åren.

– En ny överenskommelse innebär såklart också utmaningar. Vi har till exempel inte varit överens om hur vi ska tolka olika delar. Ett exempel på det är hur mycket ränteutvecklingen ska påverka hyrorna.

Witalabostäder hade behövt höja hyran något mer för att kunna underhålla fastigheterna enligt plan och säkerställa bibehållen servicenivå. Nu får inte företaget täckning som motsvarar kostnadsutvecklingen.

– Vi har upplyst Hyresgästföreningen om att resultatet av förhandlingarna kan komma att påverka våra hyresgäster och deras medlemmar negativt. Nu får vi prioritera och i vissa fall skjuta upp olika underhållsåtgärder. Det är något vi beklagar, avslutar Patrik Styrbjörn.

Varför behöver vi höja hyran?

Hyran används till underhåll och drift av våra fastigheter. Senaste året har prisutvecklingen varit kraftig och tillsammans med stigande räntor så ökar priserna för oss som fastighetsägare på allt från el, vatten, värme, avfall, underhåll och byggtjänster med mera.

Kontaktperson:

Patrik Styrbjörn, vd Witalabostäder AB / AB Vetlanda Industrilokaler
Telefon: 0383-966 06, 070-560 89 10
E-post: patrik.styrbjorn@witalabostader.se

Senast uppdaterad

Navigera vidare

Witalabostäder AB

Besöksadress: Stålvägen 9 A, Vetlanda

Postadress: 574 80 Vetlanda

Bobutiken: 0383-966 00
Jourtelefon: 010-470 51 84
E-post: info@witalabostader.se